Prethodni projekti:

Na ovom segmentu vebsajta nalaze se osnovni podaci o nekim znatnijim projektima koji su promovisali srpsko-albansku saradnju, pomirenje i prijateljstvo proteklih godina.

Zajednički centar za odnose Albanije i Srbije

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) i Albanski institut za međunarodne studije (AIIS) pokrenuli su projekat Zajednički centar za odnose Albanije i Srbije. Aktivnosti Centra u 2016. i 2017. godini podržala je ambasada Savezne Republike Nemačke u Tirani, a aktivnosti Centra u 2018. godini ambasada Kraljevine Holandije u Tirani.

Saradnja između Srbije i Albanije ima strateški značaj za evropsku integraciju Zapadnog Balkana. Do sada su bilateralne inicijative, koje su od velikog značaja za regionalnu saradnju, bile u drugom planu. Glavne prepreke za uspostavljanje normalnih i plodnih odnosa između Albanije i Srbije jesu nedostatak znanja jednih o drugima i nedostatak prilika za kontakt i međusobnu saradnju. Imajući sve ovo u vidu, Albanski institut za međunarodne studije inicirao je osnivanje zajedničkog centra, koji bi podstakao interakciju između eksperata, novinara, istraživača, umetnika i donosioca odluka ove dve zemlje.

Ovaj projekat će ponuditi novi pristup za poboljšanje albansko-srpskih odnosa, inspirisan civilnim društvom, i omogućiti nove prilike za međusobni kontakt i saradnju, kao i unapređenje znanja građana ove dve zemlje jednih o drugima. Takođe, projekat će pomoći mladima da odbace predrasude, otvoriti prostor za saradnju medija i kreiranje priloga koji će građanima približiti svakodnevan život u ove dve države, te angažovati donosioce odluka na različitim nivoima da politikama doprinesu boljoj saradnji Srbije i Albanije.

Više informacija

Prevazići neprijateljstvo: menjanje srpsko-albanskih percepcija (2017-2018)

 

Nosilac projekta: Qendra Multimedia, Priština/Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd

Trajanje projekta: 2017-2018

Koordinatori projekta: Jeton Neziraj i Aleksandar Pavlović

Finansijeri: Švajcarska ambasada u Prištini i PERFORM inicijativa

Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Qendra Multimedia iz Prištine kao glavni aplikant, sprovode projekat Prevazići neprijateljstvo: menjanje srpsko-albanskih percepcija (2017-2018). Projekat nastoji da smanji neprijateljstvo i konflikte između Srba i Albanaca kroz promociju istinitih, pozitivnih priča o primerima srpsko-albanskog prijateljstva i/ili osobama koje predstavljaju most između dve nacije. Projekat se sprovodi u saradnji sa dnevnim listom Koha ditore iz Prištine, Betonom – kulturnim dodatkom Danasa i portalom iz Beograda, I književnim časopisom Poeteka iz Tirane.

Širi cilj projekta je da učvrsti i proširi saradničku mrežu srpskih i albanskih istraživača i aktivista, i osnaži ih u naporima da se suprotstave sadašnjem neprijateljstvu na duže staze. Namera nam je da problematizujemo trenutno ušančene neprijateljske percepcije putem predstavljanja priča o ličnostima i događajima isključenim iz javnog diskursa, koje pričaju drugačiju priču o srpsko-albanskim odnosima. Cilj projekta je objaviti 12 članaka 10 autora iz Beograda, Prištine i Tirane u vodećim kosovskim novinama Koha ditore i Mapo iz Albanije, a potom i na srpskom i engleskom u Danasu/Betonu, portalu B92 i drugim javnim gladilima u regionu.

Više informacija

Figura neprijatelja: (pre)osmišljavanje srpsko–albanskih odnosa (2014 – 2016)

Nosilac projekta: Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd
Trajanje projekta: jul 2014 – septembar 2016
Koordinatori projekta: Adriana Zaharijević, Aleksandar Pavlović, Rigels Halili, Gazela Pudar Draško

Projekat „Figura neprijatelja: (pre)osmišljavanje srpsko–albanskih odnosa“ bio je zamišljen kao prva zajednička inicijativa naučnika i intelektualaca iz Srbije, s Kosova i iz Albanije koja uključuje istraživački rad i promociju kritički orijentisanih nalaza. Cilj projekta je bilo stvaranje trajne saradnje između naučnika, intelektualaca i kulturnih institucija iz Srbije, s Kosova i iz Albanije.

Projekat je preispitivao srpsko-albansko neprijateljstvo tako što je nanovo istraživao događaje i diskurse iz dalje i bliže prošlosti, težeći da pruži objašnjenje i identifikuje zajedničke poglede, ideje i tradicije koje podrivaju sadašnje neprijateljstvo i promovišu saradnju. On je ujedinio naučnike i istraživače iz raznih oblasti društveno-humanističkih nauka, književnosti i umetnosti iz Srbije, s Kosova i iz Albanije koji su bili rešeni da, koristeći raznovrsne analitičke metode, prodru u logiku srpsko–albanskog neprijateljstva i njegovih manifestacija.

Projekat je obrađivao nekoliko oblasti, između ostalog istorijsku podlogu, književne i istorijske udžbenike, umetničke, književne i političke diskurse, medijski sadržaj, odnose i kolaborativne planove. Istraživački angažman podeljen je u nekoliko tematskih sekcija koje zajedno istražuju oblike konflikta koji s različitim intenzitetom traje već dugo vremena. Uvodne rasprave posvećene su istraživanju istorije i nasleđa obe nacije na zaleđu njihovih težnji ka istoj teritoriji. Istraživana su sećanja koja su prerasla u mitove, (re)konstrukcija prošlosti, ali i ključni savremeni događaji koji postaju obostrano uzgajani izvori neprijateljstva.

Više informacija

Srbija i Albanija – prema evropskoj budućnosti

 

Bilateralna saradnja i uzajamno razumevanje i podrška između Albanije i Srbije, od strateškog su značaja za stabilnost regiona, kao i za evropsku integraciju Zapadnog Balkana. Jedna od glavnih prepreka na putu ka normalnim i plodnim odnosima između Albanije i Srbije je nedostatak znanja jednih o drugima, kao i nedostatak prilika za intenzivniji kontakt i saradnju.To je zaključak nedavne analiza o uzajamnim percepcijama u Srbiji i Albanija koju su sproveli Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Međutim, prema rezultatima ovog istraživanja, građani Srbije i Albanije ipak nedvosmisleno cene normalizaciju odnosa između dve države, kako sa aspekta regionalnih i međunarodnih odnosa, tako i sa aspekta spoljnopolitičkog položaja dve zemlje.

Stoga, Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju međunarodnu konferenciju „Srbija i Albanija – prema evropskoj budućnosti“ sa namerom da otvore prostor u Srbiji za javnu raspravu o srpsko-albanskim odnosima i mogućnostima za njihov razvoj i unapređenje.

Konferencija je održana 17. maja 2016. godine u Beogradu, uz prisustvo predstavnika relevantnih državnih institucija, regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva, akademskih krugova iz Srbije i Albanije, diplomatskog kora, zainteresovane javnosti i medija.

Više informacija

Jačanje saradnje između Srbije i Albanije – Uvid u medijske sadržaje u Srbiji i mogućnosti za oblikovanje pozitivne i informisane percepcije

Evropski pokret u Srbiji i Albanski institut za međunarodne studije osnovali su 2015. godine Zajednički centar za odnose Albanije i Srbije koji je značajno podstakao bilateralne odnose. Ispitivanja javnog mnjenja sprovedena u ove dve zemlje, kao i Drački forum i Beogradska konferencija Srbija i Albanija – ka evropskoj budućnostI 2016. godine, pokazali su da su mediji bili glavni akteri u oblikovanju percepcija.

Cilj projekta je da doprinese razvoju srpsko-albanskih odnosa i saradnje u raznim oblastima, kao i da identifikuje ideološke, političke, istorijske i kulturne poruke koje sprečavaju napredovanje saradnje i stabilnosti.

Istraživanje koje će se implementirati u okviru projekta analiziraće medijsku sliku Albanije i Albanaca, predstavljenu u srpskim novinama.
Očekivani rezultat projekta je detaljna analiza uzajamnih percepcija i glavnih prednosti i slabosti medijske pokrivenosti dveju zemalja i njihovih bilateralnih odnosa.

Ovaj projekat bi trebalo da pomogne izradi predloga think tank-a kako nastaviti izgradnju boljih međusobnih odnosa zasnovanih na povećanom znanju i razumevanju.

Više informacija