01 jun, 2021 Glas Amerike

https://www.glasamerike.net/a/da%C4%8Di%C4%87-sa-lavrovim-o-dijalogu-beograda-i-pri%C5%A1tine/5912023.html

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, u okviru zvanične posete Moskvi, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kako se navodi, teme razgovora „u prijateljskoj i prijatnoj atmosferi“, bile su dijalog Beograda i Prištine, situacija u regionu, dešavanja na globalnoj političkoj sceni.

„Ministar Lavrov još jednom je podvukao da će Ruska Federacija nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da će prihvatiti rešenje za Kosovo i Metohiju koje za Srbiju bude prihvatljivo“, piše u saopštenju.

Palmer i Lajčak na Kosovu

Lavrov i njegov bivši kolega Dačić „izrazili su spremnost da nastave da doprinose daljem razvoju strateških odnosa dve zemlje na bilateralnom i multilateralnom planu“.

Ruski šef diplomatije informisao je Dačića o predstojećem sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Džoa Bajdena u Ženevi u junu.

Predsednik Skupštine Srbije je poručio da je „parlamentarna diplomatija snažan mehanizam za saradnju i unapređenje odnosa“ i da je nakon uspešnih razgovora sa predsednicima Državne dume Vladimirom Volodinom i predsednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenko, „spreman da uloži sve napore u jačanje ove saradnje“, posebno u okviru rada Komisije za saradnju dva parlamenta čije se naredno zasedanje planira do kraja godine.