Kosovo Online, 19.07.2021.

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/emini-vucic-vidi-da-kurti-nije-spreman-za-dijalog-19-7-2021

Politička analitičarka Donika Emini izjavila je da niko nije očekivao napredak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na današnjem sastanku u Briselu, prenosi Ekonomija onlajn.

Ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće potpisati nijedan sporazum pre izbora u Srbiji.

„Evropskoj uniji je bilo dovoljno da se strane sastanu. Vučić verovatno neće potpisati nijedan sporazum pre izbora u Srbiji. Za Srbiju je ovaj sastanak bio dobar, jer drži Poglavlje 35 otvorenim sa EU. Kosovo pokušava da dobaci loptu Srbiji jer smo do sada bili destruktivna strana“, rekla je Emini u emisiji “Debata plus”, na RTV Dukađini.

Istakla je da kosovski premijer Aljbin Kurti nije ispunio očekivanja i da namerno u dijalogu bira teme koje zahtevaju dug vremenski period.

„Nestale osobe i suočavanje sa prošlošću su procesi koji traju dugo i koje je Kurti namerno izneo kao barikadu i stvorio poziciju Kosovu, koja nije loša. Iako uslovi za dijalog nisu ispunjeni, dobro je što je išao da razgovara“, rekla je Emini.

Dodala je da i Vučić vidi da Kurti nije spreman za dijalog.

Prema njenim rečima predložena tema o suočavanju s prošlošću je legitimna, ali da se čini da to nije cilj.

„Kurti ima posebnu svrhu da ne razvija proces dijaloga jer izgleda da nije pripremljen. Iritantno je što Kurti drugi put ide u Brisel bez konsultacija sa opozicijom i timama u dijalogu“, rekla je Emini.