20.09.2020.  Izvor: RSE

https://www.cdm.me/svijet/region/grenel-u-delegaciji-americke-vlade-koja-dolazi-u-pristinu-i-beograd/

Delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država SAD, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom posjetiće od 20. do 25. septembra Grčku, Kosovo, Srbiju i Jerusalim radi unaprijeđenja ekonomske saradnje i razvoja, saopšteno je iz DFC-a, a prenosi Slobodna Evropa.

Osim Belera, u delegaciji SAD biće i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel, zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsjednica izvozno-uvozne banke SAD(EKSIM) Kimberli Ridi drugi visoki američki zvaničnici iz Odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Kako se navodi u saopštenju DFC-a, delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima i liderima privatnog sektora.

U saopštenju se navodi da posjeta američke delegacije dolazi nakon “istorijskog” sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Vašingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Bijeloj kući.

“DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu”, navodi se u saopštenju i podsjeća da su DFC i EKSIM nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata “identifikovanih sporazumima od 4. septembra”.

Dodaje se da će tokom posjete procijeniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unaprijeđenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Delegacija će unaprijediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu, navodi se u saopštenju.