BETA, 18.02.2019.

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/106739-mogerini-bez-ukidanja-carina-nema-nastavka-dijaloga-beograda-i-pristine

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da dijalog Beograda i Prištine neće biti nastavljen dok kosovske vlasti ne suspenduju ili ne ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer bez toga nema uslova za uspešan nastavak pregovora.

„Neću sazvati sledeću rundu dijaloga dok ne budu ispunjeni uslovi, dok kosovske vlasti ne podignu, ne suspenduju ili ne ukinu odluku o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Do tada ne vidim uslove za uspešnu novu rundu pregovora“, kazala je Mogerini na konferenciji za novinare.

Šefica evropske diplomatije je navela da je, ako Kosovo ukine carine, spremna ne samo da sazove sastanak na najvišem nivou odmah sledećeg jutra već i da, kako je kazala, „zaključa“ lidere Srbije i Kosova na neodredjeni period vremena, dok ne postignu sporazum.

„Onog trenutka kad uslovi budu ispunjeni, spremna sam ne samo da sazovem sastanak na visokom nivou sledećeg jutra, nego i da nas zaključam na koliko god bude potrebno jednu nedelju, jedan mesec ili tri meseca“, navela je Mogerini.

Ona je kazala da je sigurna da može biti koristi od pozitivne atmosfere, ako se do nje dodje, za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Ali ja čekam da uslovi budu ispunjeni i za sada nisam videla poteze u tom smeru“, dodala je Mogerini.