Autor: Nikola Radišić N1, 24.06.2020.

http://rs.n1info.com/Vesti/a613166/Optuznica-protiv-Tacija-i-Veseljija.html

Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo je većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže sve sadržane optužbe“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu, kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Kako se navodi u saopštenju, tužilac je smatrao neophodnim da o optužbama izda saopštenje, usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća.

„Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, navodi se u saopštenju.