IZVOR: TANJUG SUBOTA, 29.05.2021. | 19:55

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=05&dd=29&nav_category=640&nav_id=1865930

U internom radnom dokumentu Evropske službe za spoljne poslove govori se o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine u 2021.

Ovaj dokument sačinjen je nakon nedavne večere šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa liderima Zapadnog Balkana, prenosi prištinski portal Demokracia.com.

„Nakon slovenačkog predsedavanja Savetom EU u 2021. godini postoji mogućnost za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda kroz dijalog“, navodi se u dokumentu EEAS.

Dodaje se da je „slovenačko političko nasleđe na Zapadnom Balkanu sveukupno pozitivno i dobro prihvaćeno od svih strana“ kao i da je namera „non-pejpera“ koji se dovodi u vezu sa Slovenijom da se naruši imidž Slovenije uoči predsedavanja u EU.

Takođe je u dokumentu navedeno da EU poziva premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bude posvećen pregovaračkom procesu i dijalogu, kao i da izbegne kašnjenja koja mogu nastati kao rezultat lokalnih izbora u pokrajini koji će biti održani na jesen.

„Važno je da ovom prilikom zemlje EU podrže Lajčakov dnevni red i podstaknu Kurtija da nastavi dijalog bez odlaganja“, naglašava se, između ostalog, u dokumentu.

U dokumentu u koji je prištinski portal Demokracia.com imao uvid navodi se i da treba izvršiti politički pritisak na određene političke krugove i opoziciju u Prištini da olakšaju buduće sporazume i podrže postizanje istorijskog kompromisa između Prištine i Beograda.

“Kurti je govorio o političkoj nespremnosti skupštine Kosova, koja bi mogla da izazove dugoročnu političku nestabilnost čak i unutar njegove parlamentarne grupe“, navodi se u radnom dokumentu EEAS i dodaje da će te unutrašnje komplikacije biti rešene novim scenarijima, kao što je širenje vladajuće koalicije u cilju političke podrške.