Tanjug , 10.07.2020.

https://www.blic.rs/vesti/politika/relativno-optimisticna-vest-vucic-isplatili-se-napori-nemacke-i-francuske-o-nastavku/d7zn862

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su se isplatili napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prštine i da se nada postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

„Niko ne može da garantuje šta će se desiti na kraju procesa, ali ovo je prva relativno optimistična vest“, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters, mada nije mogao da precizira kada bi sporazum mogao da bude postignut.

Kosovsko pitanje Rojters inače naziva jednim od „najtežih teritorijalnih sporova u Evropi“.

Vučić je nakon video konferencije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom privremenih kosovskih institucija Avdulahom Hotijem istakao da želi da pomiri Srbe i Albance, koji su još uvek zastrašeni ratovima 90-ih.

„Ne zanima me da li će se to dogoditi za mesec ili dve godine“, rekao je Vučić u pogledu postizanja rešenja.

Agencija podseća da je Kosovo nekoliko godina nakon NATO bombardovanja Srbije proglasilo nezavisnost, što Beograd ne priznaje, a što je preduslov za članstvo Srbije u EU, navodi agencija.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju skoro dve godine, nastavlja agencija i dodaje da će se razgovori Vučića i Hotija nastaviti u Briselu, a predvodiće ih šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Nemačka Vlada: Beograd i Priština dogovorili nastavak pregovora

Predstavnici Beograda i Prištine dogovorili su se danas tokom video konferencije u Parizu, čiji su domaćini bili Francuska i Nemačka, da nastave razgovore sa ciljem normalizacije odnosa, saopšteno je danas iz nemačke Vlade.

„Predsednik Emanuel Makron i kancelarka Angela Merkel dali su podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Avdulahu Hotiju da učine suštinski napredak u pregovorima“, navodi se u saopštenju koje je preneo Rojters.

Kako je ranije navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsednika Francuske i nemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

Savetnik Hotija: Makron rekao Sporazum do kraja 2020.

Valjon Murtezaj, savetnik za spoljnu politiku premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija izjavio je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao Hotiju da bi do kraja 2020. godine trebalo da bude postignut konačni sporazum između Beograda i Prištine.

„Makron je u Parizu rekao Hotiju da će se do kraja 2020. godine postići konačni sporazum između Kosova i Srbije“, rekao je Murtezaj, prenosi „Kljan Kosova“.

On je naveo, „aspekt priznavanja je glavni cilj i moraće biti u procesu dijaloga“, naglašavajući da je Hoti to vrlo jasno izneo u svom izlaganju.

Murtezaj je u emisiji „Info magazin“ istakao da je Makron poručio i da je posao Prištine da se posveti pronalaženju rešenja, prenosi Kosovo onlajn.

„Pitanje granice postalo je toliko veliko da je Hoti želeo da bude vrlo eksplicitan, bez diplomatskog rečnika je u svojim govorima rekao da je to neprihvatljivo i da se ne sme dogoditi“, istakao je Murtezaj.

Prema njegovim rečima, mora se svima jasno dati do znanja da je „vreme za priznanje“.

Hoti je boravio 7. jula u Parizu, gde se sastao sa francuskim predsednikom Makronom.