Tanjug, 12.07.2020.

https://www.blic.rs/vesti/svet/sef-diplomatije-eu-sporazum-je-kljucan-za-bolju-buducnost-naroda-kosova-i-srbije-ali/13mjsf4

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vućić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Domaćin video-konfrencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žosep Borel poručuje da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

– Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU – izjavio je Borel pred početak video-konferencije.

U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodrživa i kontraproduktivna za obe strane.

Šef diplomatije EU kaže da je Brisel svesan da normalizacija odnosa i dijalog Beograda i Prištine nije lak proces, ali podvlači hitnost rada na na miru i napretku u ime zajedničke budućnosti.

Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost obe strane, posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma, poručio je Borel pred nastavak razgovora.

On napominje da nikada nije bilo lako naći rešanje za probleme koji traju tako dugo i bolni su.

”- Ali zato smo ovde, da probamo ponovo” – zaključio je Borel.

Današanja video konferencija održava se umesto fizičkog stastanka koji je otkazan u poslednjem trenutku zbog povlačenja prištinske delegacije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, nije objasnila zbog čega je došlo do ove promene, ali je fizički sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan za 16. jul.