1. maj/svibanj, 2021.

https://www.slobodnaevropa.org/a/vu%C4%8Di%C4%87-srbija-kosovo-priznanje-me%C4%91unarodna-zajednica/31283178.html

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se povećava pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Država kako bi se postiglo rešenje za Kosovo, a da je „za njih uvek rešenje priznanje Kosova“.

„Za nas je važno da nema mesta panici. Mi smo i predosetili i znali da se te stvari dešavaju“, rekao je Vučić 31. maja na beogradskoj televiziji Hepi.

„Obavešteni smo redovnim diplomatskim kanalima da Grčka dalje unapređuje saradnju sa Kosovom i da podižu nivo komunikacije do nivoa političkih direktora ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Vučić i dodao da se nada da „Grčka neće postupiti kao Izrael“ kada je u pitanju priznanje Kosova.

Opozicione političke partije na Kosovu poručuju kako koncenzus zavisi isključivo od Vlade, dok je premijer Aljbin Kurti u nekoliko navrata istakao kako je po pitanju dijaloga sa Srbijom neophodno političko jedinstvo

Vlast i opozicija na Kosovu bez zajedničkog stava o dijalogu sa Srbijom

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju (Matthew) Palmer borave u dvodnevnoj poseti Kosovu. Tema sastanka sa kosovskim zvaničnicima su pripreme za nastavak dijaloga Srbije i Kosova.

Nakon Prištine, Palmer i Lajčak će posetiti Beograd. Dijalog dveju delegacija na čelu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebalo bi da bude održan tokom juna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović tokom susreta u Banjaluci, april 2021.

Zvaničnici RS u srijedu sa Vučićem o novom visokom predstavniku u BiH

Vučić je potvrdio da će u Beogradu biti održan sastanak sa zvaničnicima bh. entiteta Republika Srpska (RS), a da će tema sastanka biti imenovanje novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nemačkog diplomate Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Prethodno je saopšteno da je predsednica RS Željka Cvijanović uputila pismo predsedniku Srbije i zatražila da organizuje sastanak povodom imenovanja Šmita za visokog predstavnika.

Šmit će na mestu visokog predstavnika naslediti Valentina Inzka, koji je na ovoj poziciji bio od 2009. godine, a ostavku je podneo 27. maja.

Vučić je izjavio da je Šmit „veoma ozbiljan čovek, dobar poznanik i jedan od najsnažnijih političara Nemačke“, kao i da ne misli da on „mrzi Srbe“, ali da „razume stavove predsednika Dodika i ljudi u Republici Srpskoj“.

„Da će biti mnogo teže Republici Srpskoj, u to nema sumnje…Srbija mora da razgovara sa nemačkim predstavnicima, ali i da bude uvek uz RS“, rekao je Vučić, dodajući da će „Nemci dati sve od sebe da naprave, kako oni kažu, funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu, a to znači uzimanje kompetencija vlasti RS“.

Valentin Inzko (Incko)za RSE kaže i kako smatra da je međunarodna zajednica „prerano domaćim političarima prepustila kormilo“.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je 30. maja da Republika Srpska ne prihvata imenovanje za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Kristijana Šmita za sledećeg visokog predstavnika u BiH, nakon što ga je za to mesto kandidovala Nemačka.

Vučić o prisluškivanju: Odgovoran neko od saradnika

Komentarišući aferu prisluškivanje, Vučić je rekao da je prisluškivan „zato što je neko mislio da će moći da prikupi ucenjivački materijal“, kao i da je za prisluškivanje odgovoran „neko od njegovih saradnika“, ali da „to nije moglo bez stranog faktora“. Predsednik Srbije, međutim, imena nije naveo.

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal je u januaru saopštilo da je pokrenut predistražni postupak zbog neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Mi ćemo naše odnose da rešavamo unutar naše stranke, u našoj stranci ma koliko to neki voleli nikada neće biti skidanja glava“, izjavio je lider SNS-a u obraćanju članovima Glavnog odbora stranke.

Govoreći o ostavci ministra odbrane i nekadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića sa stranačke funkcije predsednika beogradskog odbora Srpske napredne stranke, Vučić je rekao da glavni odbor stranke može da se bavi „unutarpartijskim poslom, a ne može radom instutucija“ i upitao „šta će da rade sudovi i tužilaštva“.

„A na Nebojši (Stefanoviću) je da pokaže marljivost, da pokaže koliko želi da se bori za Srbiju, ovo nije bio lak period za njega, i pokaže odanost svojoj zemlji i stranci kojoj pripada“, rekao je Vučić.

Glavni odbor Srpske napredne stranke (SNS) prihvatio je na sednici održanoj 29. maja ostavku Nebojše Stefanovića sa mesta predsednika beogradskog odbora te stranke. Međutim, nije poznato da li će doći do smene Stefanovića i sa ministarske funkcije.

Stefanović je ostavku u stranci podneo nakon što su lokalni odbori naprednjaka tražili njegovu smenu sa stranačkih i državnih funkcija, „zbog dovođenja u pitanje bezbednosti predsednika Srbije koji je duže vremena prisluškivan“.

Stefanović je u medijima negirao umešanost u prisluškivanje, navodeći da „nije učestvovao u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile niti predsednika Aleksandra Vučića niti članove njegove porodice“.

 

Halt in dialogue between official Belgrade and Pristina – Ifimes

After the signing of the Washington agreement on “economic normalization“ between Belgrade and Pristina of 4 September 2020 and establishment of stronger relations between Serbia and the USA, activities on destabilization of Serbia intensified. Finalization of the dialogue does not suit specific political forces.  Namely, it primarily does not suit a part of the internal factor in Serbia, who in conjunction with the international factor is attempting to destabilize Serbia.

Although the Brussels agreement between the official Belgrade and Pristina was signed in 2013, it has still not been completely implemented, predominantly because of the obstructions by Kosovo authorities in the implementation of the Brussels agreement and particularly the part of the agreement related to missing persons (Kosovo Liberation Army archives) and establishment of the Community of Serb Municipalities.

The issue of property is one of the key disputes between the official Belgrade and Pristina. The Washington Agreement envisages resolution of the issue of use and management of the Gazivoda /Liqeni i Ujmanit/ Lake, on which a feasibility study is to be made.

There is also a dispute related to other property on Kosovo. The most frequently mentioned properties include: Mining- Metallurgical and Chemical Combine Trepča and the property in the energy sector, appraised to over 3 billion Euros.

The constant initiatives aimed to make the dialogue more inclusive also contributed to the halt in the dialogue between the official Belgrade and Pristina. There is also an initiative to include in the dialogue the issue of the so-called Preševo valley (municipalities of Preševo, Medveđa and Bujanovac) and have their respective representatives participate in the dialogue. This reminds of the situation at the Conference on former Yugoslavia in Geneva at which political representatives of Sandžak requested to participate, but their request was rejected.

Analysts hold that it is necessary to continue the dialogue between the official Belgrade and Pristina and find a compromise solution without including new representatives, but also simultaneously work on the implementation of the already signed agreements- the Brussels and Washington agreements.