RFE, 6. septembar/rujan, 2020.

https://www.slobodnaevropa.org/a/30823468.html

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle susreta sa specijalnim izaslanikom držvanog sekretara SAD Metju Palmerom (Mathew Palmer) i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom u Briselu da EU insistira da ona treba da vodi politički dijalog Kosova i Srbije.

„EU nesumnjivo želi ključnu ulogu za sebe i želi da ona bude nosilac tog procesa. Oni analiziraju ono što je u Washingtonu napravljeno i mislim da žele da iskoriste deo onoga što je u Washingtonu postignuto da bi mogli brže da napreduju. Da su najsrećniji na svetu – ko god bi vam to rekao, ne bi rekao istinu“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Predsednik Srbije je poručio da je dijalog sa Prištinom obaveza države, koju su preuzeli njegovi politički prethodnici.

„Da me pitate dali bih to prihavatao 2009. i 2010. kada su naše vlasti prihvatile, ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i to je naša obaveza danas i ne možemo da biramo. Nalazimo se na evropskom putu i moramo da verujemo našim partnerima iz Evrope”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da veruje da će biti napretka na predstojećoj rundi dijaloga, te je najavio da će na tom sastanku pokrenuti pitanje Zajednice srpskih opština.

Vučić je na svom Instagram profilu ocenio da je sastanak sa Palmerom i Lajčakom bio dobar i naveo da su razgovarali „o svim važnim temama i o tome kako da se sutra (7. septembra) nastavi dijalog“.

„Naše je bilo da se u Vašingtonu izborimo za jedan važan sporazum, da pokažemo i odvažnost i čvrstinu i da iskoristimo najviše za našu zemlju. Srbija hoće da bude poštovana i u Vašingtonu, i u Moskvi, i u Briselu, i u Kini“, napisao je pored ostalog Vučić.

Sa Palmerom i Lajčakom popodne će se u Briselu sastati i premijer Kosova Avdulah Hoti.

Predsednik Srbije i premijer Kosova doputovali su u Brisel iz Washingtona gde je 4. septembra postignut dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije. Ceremonija poptisivanja je održana u Beloj Kući, a prisustvovao joj je i predsednik SAD Donald Trump (Tramp).

Sutra, 7. septembra će se u sedištu EU održati nova runda dijaloga na najvišem politčkom nivou.

Prema najavama, premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će na ovom susretu raspravljati o aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu i poravnanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

Inače, eksperti Prištine i Beograda raspravljaju od subote, 5. septembra oko pitanja nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje.

U subotu su razgovarali samo stručnjaci, a danas (u nedelju) će se razgovorima pridružiti i šefovi delegacija, odnosno Marko Đurić iz Srbije i Skender Hyseni (Hiseni) sa Kosova.

Ovo su teme koje su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti na sastanku koji je održan 16. jula u okviru dijaloga koji vodi EU.