Izvor: Kosovo online subota, 25.07.2020.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=07&dd=27&nav_category=640&nav_id=1711369

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić kaže da je Hotijeva tvrdnja, da lobiranje za priznanje Kosova nije suspendovano, predstavlja podrivanje pozicije Grenela, kao i onoga sto su SAD uradile pod Trampovom administracijom.

Miletić je u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da stav kosovskog premijera direktno ukazuje da su Albanci još jednom odustali od bilo kakvog razgovora koji bi bio konstruktivan i da se ne vidi smisao u nastavku razgovora posle takvih izjava.

Miletić je Hotijevu izjavu, da nije suspendovano lobiranje za priznavanje Kosova, ocenio kao podrivanje Grenelove pozicije i Trampove administracije koja je, kako je ocenio, zahtevala otvoren dijalog zasnovan na interesima građana, smanjenju tenzija i realizaciju nekih projekata ekonomske prirode.

“Mi vidimo da ovakav potez ukazuje da oni odbacuju sve ono što je Grenel uradio, i da ne žele ozbiljan dijalog, za njih je ovo bilo dobijanje na vremenu čekajući izbore u SAD i sve što rade je u tom pravcu”, rekao je Miletić.

Pozicija Srbije koja je tolerantna moraće da se menja, moraće da pređe u jednu aktivniju poziciju, jer ako neće Priština da poštuje dogovor i Srbija ima pravo da traži povlačenje priznanja Kosova, ocenio je on.

“Ne znam šta još treba da se dogodi da bi SAD i EU reagovale, sramno je da sve vreme ćute na nipodaštavanje svega dogovorenog”, naglasio je Miletić.

Srbija zna sa kim ima posla i ne vidim zašto bi bilo tolerisano takvo ponašanje, ako Priština nema snage da iznese razgovore, jednostavno ne vidim zašto bi Beograd gubio vreme, rekao je on.

Treba konstatovati i da se na taj način narušava bezbednost ovog dela Evrope i da se ne ide ka konstruktivnim rešenjima, zaključio je Miletić.