O projektu

Ovaj vebsajt deo je projekta Advancing Serbian-Albanian Friendship: Making Available Joint Educative and Reconciliatory Content via Multilingual Portal, koji sprovode NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice i Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) iz Beograda, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, a uz podršku Švajcarske ambasade u Prištini. Vebsajt je pokrenut 2019. godine u okviru inicijative „Towards the Politics of Serbian-Albanian Friendship“ Evropskog pokreta u Srbiji i IFDT-a uz podršku Evropskog fonda za Balkan. Ova inicijativa predstavljala je finalnu fazu ambicioznog projekta „Democratization and Reconciliation in the Western Balkans“ koji je sproveden u 6 zemalja regiona.

U okviru ovoga projekta je 2019. godine objavljena na srpskom i albanskom jeziku knjižica o ljubavi i prijateljstvu između Srba i Albanaca prošle godine, koju su napisali ugledni lokalni intelektualci (http://www.emins.org/wp-content/uploads/2020/01/Kada-su-se-voleli-Srbi-i-Albanci_web-s.pdf). Knjiga je štampana u 30.000 primeraka kao prilog dnevnoj novini Danas na srpskom i Koha Ditore na albanskom jeziku.

Ovaj vebsajt sadrži obimnu internet bazu sa otvorenim pristupom koja  pruža obimno vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima, a koja sadrži material na 3 jezika: srpskom, albanskom i engleskom. Građa na ovom vebsajtu ima 6 osnovnih segmenata:

  • knjige o srpsko-albanskim odnosima, koja obuhvata pedesetak naslova dostupnih u celosti ili delimično, a među kojima je poseban naglasak stavljen na one publikacije koje imaju afirmativni karakter ili teže pomirenju;
  • spisak od nekoliko desetina autora, mahom onih mlađih ili srednje generacije, iz regiona i koji trenutno pišu i bave se ili su se bavili srpsko-albanskim odnosima;
  • Tekstove navedenih autora, koji obuhvata nekoliko stotina publikacija iz svih oblasti srpsko-albanskih odnosa;
  • Video bazu koja sadrži intervjue s 12 istaknutih srpskih i albanskih intelektualaca, koji su ponudili odgovore na teme o mogućnostima istorijskog pomirenja, prijateljstva i unapređenja saradnje između Srba i Albanaca;
  • Segment srpsko-albanski dijalog koji sadrži obiman material publikovan u medijima na srpskom i engleskom jeziku od 2018. godine do danas. Ovi tekstovi prate razvoj događaja u okviru srpsko-albanskog dijaloga, odnosno pregovora između zvaničnika Srbije i kosova oko konačnog i sveobuhvatnog političkog rešenja.
  • Različitu arhivsku građu, poput poznatijih dokumentarnih i/ili igranih filmova i informacija o zajedničkim publikacijama, pozorišnim predstavama, javnim ličnostima i glumcima koji su živeli u obe sredine i drugo.

Portal je osmišljen da dovede u pitanje ukorenjene neprijateljske percepcije kroz predstavljanje priča o osobama i događajima koji pričaju različite priče od uobičajeno prisutnih, nudeći mnogoborjne primere saradnje i zajedničkih poduhvata. Želimo da ponudimo niz primera prijateljstva, saradnje, alternativnih odnosa, realizovanih ili neispunjenih političkih projekata, koji karakterišu balkanski region i govore alternativne priče onima koje se prečesto neguju u medijima, obrazovanju i naučnom diskursu.

Ova baza, tako, sadrži intervjue sa političkim predstavnicima, intelektualcima i javnim ličnostima iz regiona, edukativni sadržaj o srpsko-albanskim odnosima, dokumente i tekstove od zajedničkog interesa i drugu srodnu građu, koju nastojimo da popularizujemo i učinimo široko dostupnom.