Ljiburn AljiuIzvor: Kosovapress

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/aljiu-ujedinjenje-sa-albanijom-treba-da-se-desi-prirodno-granica-je-vestacka

Kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Ljiburn Aljiu rekao je da se stalno radi na ujedinjenju sa Albanijom na prirodan način.

Aljiu je u izjavi za Ekonomiju onlajn poručio da je „granica između Kosova i Albanije napravila samo veštačku podelu između dve zemlje“.

„Radimo na tome da se ujedinjenje sa Albanijom odvija prirodnim putem. Sada su granice veštačke koje su nas razdvojile“, rekao je on.

Aljiu je objasnio da će sporazum potpisan sa Albanijom o pruzi Priština-Drač finansirati obe vlade. „Ugovor koji smo potpisali za kompletnu izgradnju pruge biće prvo studija izvodljivosti koja će biti zajednički projekat. Izvodljivost će tačno odrediti trasu železničke pruge“, kaže Aljiu.

On je detaljno objasnio projekat, dodajući da se očekuje da bude izuzetno moderan i da će biti koristi i za Kosovo i za Albaniju.

„Ono što se dešava u Albaniji je veoma važno i za Kosovo. Dakle, ovde se pokreće projekat razvoja luke u Draču koji će se transformisati u teretni transport. Biće to moderna luka kojoj je potrebna železnička linija sa evropskim koridorima. Sadašnja železnička pruga koja povezuje Drač sa Tiranom i Skadrom imaće priliku da postane nova pruga od doline Drima preko jezera do vrata Morine gde stiže do dela Kosova u Ponašecu. Ovo će biti važno jer luka Drača kroz Prištinu stvara pristup evropskim putevima“, poručuje Aljiu.

Prema njegovim rečima, Priština će biti prva stanica ove robe iz Drača u Evropu.

„Ovo će stvoriti priliku za industrijski razvoj jer je to veza sa železničkim prugama. Pošto ova pruga ide ka Podgorici, veza će biti bolja preko Prištine jer postojeća linija koju Bar ima sa Beogradom je linija koja ima veoma veliku nadmorsku visinu i korišćenje te železničke pruge će biti teže“, zaključio je Aljiu.