https://www.slobodnaevropa.org/a/eu-kosovo-vlada-aljbin-kurti/30510327.html

U kojoj meri je opozivom kosovske vlade Aljbina Kurtija (Albin Kurti) Evropska unija (EU) izgubila transatlantsku bitku po pitanju budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije?

Evropska unija, kao i neke njene zemlje članice, u individualnim naporima su pokušale da spreče opoziv vlade formirane pre nešto više od mesec i po dana, i to nakon četvoromesečnih pregovora izbornih pobednika – prvoplasiranog Kurtijevog Samoopredeljenja i drugoplasiranog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe.

Prema saznanjima Radio Slobodna Evropa (RSE), nemački zvaničnici su imali posebnu ulogu proteklih dana u pokušajima da se ubedi lider DSK Isa Mustafa da odustane od glasanja o nepoverenju Vladi, na čijem čelu je do kasno sinoć, 25. marta, bio Aljbin Kurti.

Sva evropska angažovanja, koja su se intenzivno pojačavala kako se približavao trenutak glasanja, bila su neuspešna.

Dan uoči održavanja parlamentarne rasprave, ambasadori Nemačke i Francuske uputili su zajednički demarš Demokratskom savezu Kosova pozivajući ga da odustane od izglasavanja nepoverenja.

Noć pre glasanja, u utorak, 24. marta, u kasnim satima, zajedničkim saopštenjem ministarstva inostranih poslova Nemačke i Francuske istakla su da je Kosovu potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada kako bi se nosila sa krizom oko korona virusa.

„Zato pozivamo da se glasanje o nepoverenju Vladi preispita ili odloži“, naveli su šefovi diplomatija Francuske i Nemačke.

Vizna (ne)liberalizacija narušila kreidibilitet EU

Poznavaoci prilika na Balkanu podvlače da svedočimo posledicama ruiniranog kredibliteta EU u regionu, a pogotovo na Kosovu. Sve zbog neispunjenih obećanja, naročito onih koja se tiču slobode kretanja za kosovske građane – jedine na Zapadom Balkanu za koje i dalje važi vizni režim za evropske države.

Tobi Vogel (Toby Vogel) iz Saveta za politiku demokratizacije, kaže da nije iznenađen činjenicom da su glavni politički akteri na Kosovu, odbili da saslušaju evropske poruke te, za to, EU može kriviti samo sebe.

„Isuviše često je EU davala previše obećanja a malo toga je ispunila, pre svega po pitanju ukidanja viznog režima za građane Kosova“, kaže za RSE Vogel.

Istog mišljenja je i Majkl Martens (Michael Martens) politički dopisnik nemačkog dnevnog lista Frankefurter Algemeine Zeitung, koji godinama izveštava o Zapadnom Balkanu.

On je na socijalnim mrežama naglasio da su bili uzaludni napori Evropske unije, Francuske i Nemačke u sprečavanju pada kosovske vlade.

„Nedostatak snage krebiliteta nije iznenađujući, jer su Evropska unija i važne države članice godinama uskraćivale Kosovu zasluženu viznu liberalizaciju“, ocenio je Martens.

In a move supported by US, today the government of Prime Minister Albin Kurti will fall. Germany, France and the EU tried to resist, but to no avail. The lack of leverage is not surprising, as the EU and important member states have denied Kosova the well-deserved visa-liberalization for years.

Da li je SAD iza rušenja Vlade Kosova?

Jedini koji se nisu otvoreno usprotivli opozivu kosovske vlade, bili su predstavnici zvaničnog Vašingtona (Washington).

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet (Phillip Kosnett) se oglasio na socijalnim mrežama, izrazivši zadovoljstvo održavanjem sednice skupštine na kojoj se glasalo o nepoverenju Vladi Kosova.

„Važno je da Skupština i sve institucije Kosova poštuju Ustav“, napisao je Kosnet na Twiteru dan pre glasanja u Prištini.

Pleased to see the Assembly will hold a session on the no-confidence vote tomorrow. As I told the PM today, it is important for the Assembly and all Kosovo institutions to respect the Constitution.

Ovu Kosnetovu poruku je podržao i podelio na društvenim mrežama, američki izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell).

Kosnetovo izjašnjavanje na Twiteru došlo je nekoliko sati nakon što je potpisao zajedničko saopštenje ambasadora zemalja Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), u kom je bila izneta nešto drugačija poruka.

Naime ovim saopštenjem šestorica ambasadora, uključujući i američkog, pozvali su predstavnike vlasti da se usredsrede na borbu protiv korona virusa, i pozvali DSK da preispita svoju odluku o opozivu vlade.

O posledicama pada Vlade

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, zastupnica Viola fon Cramon (Viola von Cramon) je proces opoziva Kurtijeve Vlade nazvala „autogol SAD na Kosovu“ koji će, prema njoj, imati istorijsku dimenziju.

Ona je u saopštenju koje je prosledila medijima naglasila da trenutna politička previranja na Kosovu i korona virus ne bi trebalo upotrebiti u korist bilo kog pojedinog političara.

„Kosovu je potrebna stabilna vlada koja može voditi svoje građane u ovim vremenima nesigurnosti i krize“, poručila je fon Kramon.

An own goal of the US in #Kosovo with a historical dimension. How can you an ambassador be pleased to see a functional government tumbling in the #CoronaPandemic? Unbelievable. Irresponsible. I feel terrible sorry for the citizens of #Kosovo. They don’t deserve this.Kosnet

Tobi Vogel smatra da su politička dešavanja na Kosovu orkestrirana u SAD. On kaže da je „pogrešna percepcija“ predstavljanje Amerike kao pravog prijatelja Kosova.

„Podrška SAD i eventualno podstrekivanje svrgavanja demokratski konstituisane vlade Kosova, vrlo jasno pokazuje da to nije slučaj. Ono što zvanični Vašington želi jeste da ukloni svaku prepreku brzom i prljavom sporazumu između Srbije i Kosova“, kaže Vogel, ocenivši da američkog predsednika i njegove saradnike ne zanima rešenje koje je održivo i ima legitimitet naroda, „već oni žele brzu pobedu bez obzira na realnost na terenu“.

Kašnjenja EU

Majda Ruge, viša saradnica iz Evropskog saveta za spoljne odnose sa sedištem u Berlinu, smatra da se radi o o različitim političkim težinama na Kosovu.

„EU se uključila kasno, a SAD već nedeljama i mesecima vrlo snažno guraju ovo pitanje“, kaže za Radio Slobodna Evropa Ruge, ocenivši da SAD imaju jači uticaj i legitimitet na Kosovu u odnosu na EU.

„U principu, teško je da EU postigne svoje ciljeve politike na Kosovu ako ih SAD aktivno potkopava i gura u drugom pravcu“, mišljenja je Ruge.

Ona podvlači da u tom pogledu i neodobravanje viznog režima „nije bilo od pomoći“.