Budimir Ničić, 29 septembar, 2021.

https://www.glasamerike.net/a/von-der-lajen-zabrinuta-zbog-situacije-na-kosovu-nada-se-re%C5%A1enju-u-briselu/6250199.html

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen rekla je u Prištini da je zabrinuta zbog situacije na severu i da se nada da će pregovarači u Briselu naći rešenje za blokadu puteva na severu Kosova. Premijer Kosova Aljbin Kurti za krizu na severu optužuje predsednika Srbije.

Kurti je i danas odbio da odgovori na pitanje – šta je rešenje za KM registarske tablice koje izdaje MUP Srbije, a koje koriste Srbi na severu Kosova. Korišćenje ovih tablica je od pre dve nedelje zabranjeno na Kosovu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je na Kosovo došla u okviru regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana, rekla je da svi moraju da rade na izgradnji zajedničke budućnosti. Ona je nakon razgovora sa predsednicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem poručila da je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova.

„Od velike je važnosti da se sprovede normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Diskutovali smo o tim pitanjima i moram da kažem da sam vrlo zabrinuta za ovu aktuelnu krizu i vrlo je važno da se tenzije smire i da se vratimo za sto i pregovaramo, kako bismo pronašli jedan održiv sporazum. Jedini način kako se to može uraditi je putem dijaloga od strane Evropske unije što je jedina platforma za rešavanje trenutne krize“, rekla je na konferenciji za novinare Ursula fon der Lajen.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je drugi put u poslednja tri dana odbio da odgovori na pitanje novinarke Medija centra o zabrani korišćenja KM (Kosovska Mitrovica) tablica, koje na severu Kosova koriste uglavnom Srbi, a koje izdaje MUP Srbije.

Glas Amerike: Šta je vaše rešenje za KM tablice na severu koje izdaje MUP Srbije, da li će njima biti omogućeno da se preregistruju možda? Šta je zapravo rešenje za te automobile tamo, kojih ima oko 10.000?

Aljbin Kurti: Ne znam da li sa ovim vi već prihvatate da mere koje smo mi preduzeli su u redu, samo KM tablice su problem.

Ovo je jedina rečenica koju je danas premijer Kosova Aljbin Kurti rekao u vezi sa KM registarskim tablicama, čije je korišćenje od pre oko dve nedelje zabranjeno na Kosovu. Kurti je današnje izlaganje o ovom pitanju nastavio rečima da se odluka o uvođenju reciprociteta za registarske tablice na imenima gradova u Srbiji odvija bez ikakvih problema.

“Moram da vam kažem da više od 11.000 automobila koji su ušli na teritoriju Republike Kosova iz Srbije nisu imali nikakvih problema da uzmu privremene tablice i nije bilo nikakvih incidenata na bilo kom graničnom prelazu. Znači gde god je naša policija, tu ima i vladavine prava ima i zakona ima i sigurnosti”, naveo je Kurti.

Kurti je ponovio da je na severu Kosova zbog blokade puteva kod prelaza Jarinje i Brnjak, neophodno prisustvo pripadnika specijalne jedinice policije Kosova. On je za krizu, nastalu nakon uvođenja reciprociteta za srpske registarske tablice i zabrane korišćenja KM tablica koje izdaje MUP Srbije, optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Srbi su na Kosovu dosta kooperativni što se tiče naših mera, ali imate jednog pojedinca u Srbiji koji jeste i predsednik države tamo, koji priča jezikom devedestih godina prošlog veka, ja mislim da je tu problem”, rekao je Kurti.

Iako ljudi na barikadama i srpski politički predstavnici zvanično kao problem gotovo da ne pominju zabranu korišćenja KM registarskih tablica koje izdaje MUP Srbije, na ovo su nedavno ukazali predstavnici srpskog civilnog društva.

“Opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova, koje posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica”, navodi se između ostalog u saopštenju desetak srpskih NVO i medija na Kosovu.

Da su Srbi na severu Kosova nezadovoljni upravo zbog zabrane korišćenja tablica koje nose imena gradova Kosova, a koje izdaje MUP Srbije, smatra i predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini.

“Oni su se više pobunili zbog tablica koje oni i dalje imaju KM, PR tablice, tablice bivše Jugoslavije. Oni treba to jednom da reše. Zbog toga se oni više bune nego što se bune za tablice i za Srbe koji dolaze iz Srbije na Kosovo”, rekao je za Glas Amerike Agim Šahini.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je i u ponedeljak 27. septembra na konferenciji za novinare odbio da odgovori na pitanje novinarke Medija centra u vezi sa zabranom korišćenja registarskih tablica, koje nose oznaku KM koje izdaje MUP Srbije, rekavši da “nema više pitanja”.

Sagovornici Demostata o mogućem raspletu najnovijih tenzija na Kosovu

*Timoti Les, saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž, ističe da ne zna šta će se dogoditi u budućnosti, “ali moj osećaj je da se dvodecenijska drama na Kosovu kreće ka svom dugoočekivanom trenutku istine”.

*Dragomir Anđelković: Potrebno je poništiti Brisel 1 i Brisel 2. Ti sporazumi su se pokazali kao prevara jer ni Priština, ni EU ih drugačije nisu shvatili već kao način da se jednostrano izvuku ustupci od Beograda. Uporedo treba formirati, makar i na teritoriji centralne Srbije, sve ranije ukinute srpske institucije, i potom ih munjevitom akcijom preneti na sever Kosova.