петак, 24.04.2020.

http://www.politika.rs/scc/clanak/452865/Guteres-Ukloniti-prepreke-za-dijalog-Beograda-i-Pristine

ЊУЈОРК – Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутерес оценио је да су институционалне реформе и наставак процеса нормализације односа Београда и Приштине главна очекивања међународне заједнице када је реч о Косову и позвао на брзо отклањање препрека за наставак продуктивног дијалога.

У новом шестомесечном извештају о раду Унмика који ће данас разматрати Савет безбедности УН, Гутерес је истакао да приоритети Мисије остају залагање за безбедност, стабилност и поштовање људских права на Косову и у региону и да ће у споровођењу тих циљева наставити конструктивну сарадњу са Приштином и Београдом, свим заједницама на Косову и регионалним и међународним актерима.

У извештају којим је обухваћен период од 16. септембра 2019. до 15. марта 2020. Гутерес је навео да је охрабрен „личном одлучношћу високог представника ЕУ Жозепа Борела да преводи напоре за обнављање дијалога уз посредовање ЕУ”, као и „опипљивим корацима које су предузели Београд и Приштина, уз подршку САД, да подстакну повезивање и регионалну сарадњу обећањем да ће радити на успостављању директних ваздушних, железничких и друмских веза”. ;

Гутерес је у извештају навео и да је упркос изазовима, у великој мери охрабрен активностима заједничке радне групе за нестале особе Београда и Приштине, која наставља да делује уз учешће и подршку Унмика и других агенција.

Такође је поздравио рад Мисије на унапређењу јачања поверења кроз различите иницијативе у сарадњи с владом, цивилним друштвом, међународним организацијама и дипломатским партнерима.

Унмик се, у сарадњи са Косовским тимом УН усредсредио на области које су критичне за помирење у друштву и које су неопходне за дијалог, компромис и ;одрживи мир. Колективни напори УН усредсређени су на оснаживање жена, младих, цивилног друштва и професионалних медија и подршку осталим носиоцима позитивних промена на целом Косову, наводи се.

Такође је указао на важност фонда УН за подршку заједницама Ашкалија, Египћана и Рома погођеним тровањем оловом на Косову.

Посебно поглавље у извештају односи се на утицај пандемије коронавируса. Уз набрајање мера које је ради спречавања ширења заразе предузела косовска влада указује се да је Унмик у потпуности оперативан упркос ограничењима, али са ограниченом способношћу да примени програмске активности и пројекте изградње повререња, преноси Бета.