1. septembar/rujan, 2020.

https://www.slobodnaevropa.org/a/30827169.html

Jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) prihvata jeste samo onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej za portal Nova.rs.

„To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom“, rekao je patrijarh Irinej, komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore o Kosovu, ukoliko usledi poziv.

„Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora“, rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

„To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda“, poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intenzivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Prva rudna razgovora održana je u Vašingtonu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti 4. septembra parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik Sjedinjenih Američkih država Donald Tramp (Trump).

Nakon toga, 7. septembra, usledili su briselski razgovori na kojima su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel (Josep Borell) i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti su nakon trilaterale za zvaničnicima EU u Briselu potvrdili da su otvorili teme o Zajednici opština sa srpskom većinom, finansijskim potraživanjima i imovini. Izjavili su da su usaglasili stavove o nestalima, raseljenima i ekonomskoj saradnji.

Naredni sastanak u Briselu zakazan je za 28. septembar.