Autor:Beta Izvor: Reuters/Leah Millis, 11.09.2020.

http://rs.n1info.com/Vesti/a638801/Londonski-Ekonomist-Neobican-zagrljaj-Srbije-Kosova-i-Izraela.html

 

Britanski nedeljnik Ekonomist (The Economist) piše o „neobičnom zagrljaju Srbije, Kosova i Izraela“, uz prošlonedeljno potpisivanje dokumenata o „ekonomskoj normalizaciji“ u Vašingtonu.

List navodi da se retko dešava da se prepliću dve „najdugotrajniije problematične oblasti sveta – Balkan s jedne, i Izrael i Palestina s druge strane, i to na miran način“.

„Ali, 4. septembra predsednik Donald Tramp je telefonirao svom prijatelju Benjaminu Netanjahuu, da mu kaže da je nagovorio lidere Srbije i Kosova – nekada delova iste zemlje, a sada smrtnih neprijatelja, da srdačno zagrle Izrael“.

Ekonomist piše da će „obe balkanske zemlje, ne hajući za politiku Evropske unije čijem se članstvu nadaju, priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela“.

„Nejasno je kako je Tramp nagovorio te dve balkanske zemlje na to“, piše nedeljnik jer su, kako navodi, „njihovi lideri bili u Beloj kući da potpišu ekonomski sporazum koji su isposlovale SAD, izazivajući bol Evropske unije, koja odvojeno pokušava da te neprijatelje ubedi da postignu međusobni dogovor“.