IZVOR: B92, KOSOVO ONLINE PONEDELJAK, 31.05.2021.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=05&dd=31&nav_category=640&nav_id=1867136

Zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet posetili su danas Američku privrednu komoru na Kosovu.

Palmer je izjavio da je ključan sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda kako bi se privuklo više američkih i drugih stranih investicija, kao i za stvaranje preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona.

Zahvalio je Američkoj privrednoj komori na promociji ekonomskog partnerstva između SAD i Kosova, rekavši da širom regiona pruža produktivan okvir za suočavanje sa trenutnim izazovima.

Palmer je izrazio želju da čuje mišljenje članova Američke privredne komore o lokalnoj i regionalnoj poslovnoj klimi, aspektima koji zauzimaju prioritetno mesto u američkoj agendi za promociju i smanjenju barijera u regionalnoj ekonomskoj integraciji, po pitanju kretanja ljudi, robe i kapitala.

Ocenio je da je idealni okvir za integraciju Kosova u evropski sistem, kao članica EU, čemu streme SAD u budućnosti.

Predstavnici Američke privredne komore na Kosovu govorili su o značaju jačeg dijaloga između Vlade Kosova i privatnog sektora, ali i o unapređenju regionalne ekonomske saradnje, razvoju energetskih kapaciteta i obuci radne snage.