Izvor: Kosovo Online, Tanjug 27.07.2020.

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/spahiu-uloga-eu-ce-biti-vazna-i-nakon-konacnog-resenja-27-7-2020

Učesnici onlajn konferencije „Ko će pre oživeti dijalog između Beograda i Prištine – EU i/ili SAD“ ocenjuju da će uloga SAD u dijalogu biti da naprave konačni sporazum i da se „utvrdi cena“ koju će Priština da plati u zamenu za priznanje, kao i da je važno da javnost u oba društva shvati šta se dešava u dijalogu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta AAB iz Prištine Nedžmedin Spahiu, rekao je da je iskustvo sa BiH pokazalo kako će se rešavati i spor između Kosova i Srbije, prenosi Tanjug.

Smatra, da će odnosi biti problematični i nakon konačnog rešenja, a tvrdnju potkrepljuje odnosima Srbije i Crne Gore.

„Srbija je priznala Crnu Goru, ali i dalje je potreban dijalog za rešavanje otvorenih pitanja. Tako će biti i sa Kosovom“, kaže Spahiu.

Prema njegovim rečima uloga EU biće važna i nakon konačnog rešenja i smatra da je vreme za to rešenje, jer zbog odnosa Kosova i Srbije „gubi“ ceo region.

Novinarka Radio-televizije Kosova Anamari Repić kazala je da je u dijalogu Beograda i Prišine bitno da javnost i društvo shvate šta se dešava i da učestvuju u tome, jer, kako ocenjuje, na taj način će biti izbegnuta manipulacija.

„Bitno je da se pošalje poruka građanima i da se vidi šta je sve dogovoreno posle pauze od dve godine“, rekla je Repić.

Kaže da je ohrabrujuće to što je EU uključena kao glavni pokrovitelj, ali i SAD u ulozi posrednika i podrške EU što je, prema njenim rečima, ključno za napredak.

Ona dodaje da je važno da „demokratski zapad“ utiče na društvo i političke lidere kako bi se išlo u pravcu dogovora, ali smatra da je najvažnije da građani traže odgovornost svojih predstavnika i institucija.

Mišljenja je da građani žele konkretnije stvari, da normalno žive i putuju, pa ocenjuje da su dogovori o železnici, o avionskom saobraćaju i pomirenju ključne stvari za koje treba svi da se zalažu.

Kaže da je ključno da se dođe do rešenja o tome kako će Beograd i Priština regulisati odnose i da Srbi i Albanci pokrenu dijalog unutar Kosova o tome kako će dalje zajednički živeti i kako će iskoristiti potencijal za bolji život i razvoj.

“Ljudi žele da rade, da nešto postignu, žele nadu, ali na putu tome je ključno da se reše i pitanja nestalih, povratka, odgovornosti, učenje jezika, diploma i različitih dokumenata a za to je potrebna politička odluka koja će pokrenuti i pratiti konkretne zahteve lokalnih zajednica”, objašnjava ona.

Zaključuje da je važno da i lideri preuzmu odgovornost i razumeju podršku koju pružaju najrazvijenije zemlje sveta i zapada, a u cilju da se pomogne građanima da normalno žive.

Srbija da bi postala članica EU mora da postigne sporazum o normalizaciji sa Kosovom, podseća novinarka i dodaje da je poglavlje 35 jedno od ključnih u pregovorima Srbije sa EU.