CDM, N1, Blic, 03/09/2020

https://www.cdm.me/svijet/region/sta-je-tacno-stavljeno-pred-vucica-u-vasingtonu/

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na početku sastanka u Bijeloj kući uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo.

Na papiru na kojem je, kako je potvrdio ministar finansija Siniša Mali, bilo 16 tačaka, 10. je bila sporna i u njoj se eksplicitno traži međusobno priznanje dvije strane.

Tačka 10. u originalu glasi:

“Both parties commit to mutual recognition, and protection of ethnic minorities, restitution of propriety, resolving of the status of stateless individuals, and agree to open offices in charge of protecting and reporting annually on minority rights.”

Ili u prevodu na srpski:

“Obije strane se obavezuju na međusobno priznavanje, zaštitu etničkih manjina, restituciju vlasništva, rješavanje pitanja apatrida i slažu se da otvore kancelarije čije će zaduženje biti da štite i redovno, svake godine izvještavaju o pravima manjina.”

Pojedini mediji ranije su pogrešno prenijeli da je Grenel od Vučića tražio da odmah potpiše samo nezavisnost Kosova, što je Grenel demantovao.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Televiziju Pink da je, prema najnovijim informacijama koje je dobio iz Vašingtona, Vučić “vrlo brutalno odbio tačku 10”.

“Tačno je da je papir sa svim ovim predlozima, između ostalih i tačka 10 na pregovaračkom stolu, a dobio sam informaciju iz Vašintona da je Vučić na vrlo brutalan nacin odbio tu tačku”, rekao je Dačić u specijalnoj emisiji.

Jasno je, kako je rekao, da je za Srbiju to neprihvatljivo i da će se on ponašati u skladu sa Ustavom.

“Pa nema tu pitanja da li će Vučič da prihvati ili ne. Papir sa ovim tekstom nikada prije toga nije predočen našoj delegaciji, bilo je riječi o drugim stvarima, a ovo je pokušaj da se prošire teme nakon što su najavljeni razgovori o ekonomiji”, rekao je Dačić.

Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_and_Serbia_economic_normalization_agreements_(2020)