N1 Beograd

http://rs.n1info.com/Vesti/a613218/Grenel-Taci-otkazao-put-u-Vasington.html

Predsednik Kosova Hašim Tači obavestio je izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, da je otkazao put u Vašington, nakon najave Specijalnog suda o optužnici. „U vezi sa otkazivanjem zvanične posete SAD, kabinet predsednika Kosova je informisao Belu kuću“, navodi se u saopštenju Tačijevog kabineta.

„Poštujem njegovu odluku da ne prisustvje razgovorima dok se ne reše pravna pitanja u vezi sa ovim optužbama„, saopštio je na Tviteru Ričard Grenel.

The President of Kosovo has just informed us that he has canceled his trip to Washington, D.C. following the announcement made by the Special Prosecutors Office.
I respect his decision not to attend the discussions until the legal issues of those allegations are settled.— Richard Grenell (@RichardGrenell)June 24, 2020

U drugoj objavi na Tviteru Grenel je poručio da se raduje razgovorima koji će se u subotu voditi između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija.

We look forward to Saturday’s discussions which will be led by President Vucic and Prime Minister Hoti.https://t.co/j7KhhfbQX1 — Richard Grenell (@RichardGrenell)June 24, 2020

Tači je u Beloj kući trebalo da se sastane s Grenelom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ranije potvrdio da će putovati u Vašington, ali zasad nema novih vesti o tome posle odluke Tačija da ne ide.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.