Izvor: Tanjug subota, 20.06.2020.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=06&dd=20&nav_category=640&nav_id=1697778

Dijalog je prekinut kada je kosovska vlada uvela takse. Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku očekuje da predstavnik EU Miroslav Lajčak saopšti kada planiraju da nastave briselski dijalog.

„To su ocekivanja, da vidimo da li postoji dogovor sa Prištinom i Beogradom da se briselski dijalog nastavi u skorije vreme. Naravno, tu je i ona stara inicijativa kancelarke Merkel i predsednika Makrona o samitu, koji je vec jednom bio otkazan u Parizu“, navodi Grubješić za RTS.

Ukazuje da se sada opet pojavljuju vesti u kosovskim medijima, koji, kako dodaje, navode 17. jul kao datum kada bi bio održan taj samit pod pokroviteljstvom Berlina i Pariza.

„To su sve informacije koje će pretpostavljam Lajčak doneti, jer on više nije samo slovački diplomata. On sada govori u ime svih zemalja članica Evropske unije“, ukazuje Grubješić.

Što se tiče najava da će se u Vašingtonu govoriti o ekonomiji, a da će u Parizu biti politički dijalog, Grubješić ocenjuje da je najgora opcija da se vode dva paralelna dijaloga.

„Činjenica je da su odnosi Evropske unije i vodećih zemalja Unije sa Sjedinjenim Američkim Državama na najnižoj granici od Drugog svetskog rata“.

Postoje, kaže, brojni problemi i u komunikaciji i nema izvesnosti da će se ti odnosi u skorije vreme poboljšati.

Ne postoji dovoljno koordinacije izmedu EU i SAD, napominje Grubješić i nada se da ona može da se uspostavi „u hodu“ .

„Ukoliko ekonomija bude u fokusu, kako je receno, tu možemo da ocekujemo dobre vesti, jer ekonomija je ta koja krči put politici“, napominje Grubješić, ali dodaje da ekonomija nažalost nije dovoljna već će politika morati da nastavi tu gde ekonomija stane.

Upitana kako treba razumeti poruke iz Prištine, odnosno Kadrija Veseljija koji ponovo pominje rat, Grubješić ocenjuje da su to izjave koje služe pre svega za unutrašnju upotrebu.

„Politička scena na Kosovu je vrlo krhka, tanka je vladajuća većina. Samoopredeljenje kao najveća opoziciona stranka preti raznim događajima na ulici. Izgubili su vlast. Sve te izjave kosovskih politicara treba gledati u tom kontekstu“, zakljucuje Grubješić.