Izvor: Tanjug ponedeljak, 7.09.2020.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=09&dd=07&nav_category=78&nav_id=1729621

Jerusalim — Prijateljstvo Srbije i Izraela ne zasniva se samo na trenutnim geopolitičkim i ekonomskim interesima, navodi se u tekstu srpskih funkcionera u Džeruzalem Postu.

Potpredsednik skupštine Vladimir Marinković i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, u zajedničkom tekstu osvrnuli su se na istorijske odnose Srbije i Izraela.

Konstatovali su da su u poslednjih nekoliko godina ti odnosi sve bolji kao i da je, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i izraelskim liderima, Srbija podigla Izrael na mapu svojih prioriteta spoljne politike.

„Prijateljstvo Srbije i Izraela ne zasniva se samo na trenutnim geopolitičkim i ekonomskim interesima, već na tradicionalno dobrim odnosima srpskog i jevrejskog naroda, koji je prečesto delio sumornu sudbinu i borio se rame uz rame za civilizacijske vrednosti savremenog sveta i društvo“, navodi se u tekstu u Džeruzaelm postu.

Marinković i Nikolić su ukazali i na uticaj kosovskog lobija na Izrael i pojačavanja pritiska na tu zemlju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Oni su, naime, navikli da šire propagandu bez potkrepljivanja i činjenica, gubeći kompas zbog niza spoljnopolitičkih neuspeha izazvanih osnaživanjem Srbije na geopolitičkom i ekonomskom nivou“, naveli su oni u tekstu.

Autori ukazuju da se na taj način manipuliše žrtvama Holokausta, pokušavajući na sramotan i bestijalan način da se uporedi „šest miliona žrtava najbrutalnijeg i jedinstvenog zločina u istoriji čovečanstva sa žrtvama albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, od kojih su većina bili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova“.

„Takvo poređenje relativizuje Holokaust. Ako se očekuje da neko prozre takvu bestidnost, to je jevrejski narod, posebno onaj deo koji živi u svojoj domovini, državi Izrael, koji decenijama pati zbog neuravnoteženih i politički motivisanih prikaza događaja na Bliskom istoku“, naveli su Marinković i Nikolić

Dodali su i da, imajući u vidu sopstvenu geostratešku i državno-političku konstelaciju, poslednje što Izrael treba da podrži jeste nametnuto jednostrano rešenje sukoba, koje nije rezultat direktnih pregovora između zainteresovanih strana.

„Kao što se i Srbija, uprkos svemu, bori za svoju dušu – Kosovo i Metohiju – tako i Izrael ljubomorno čuva svoj Jerusalim“, ističe se u tekstu.

Srpski funkcioneri ukazuju na to da srpski suverenitet nad Kosovom nije bio pod znakom pitanja do njegove nasilne otmice, a da se načelo privrženosti Izraela sopstvenim interesima, u ovom slučaju, poklapa sa međunarodnim pravom i poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

„Potpuno smo uvereni da će Izrael ostati dosledan sopstvenim interesima, podržavajući direktne pregovore, koji su jedini put do kompromisnog resenja i isporuke održivog mira“, zaključili su Marinković i Nikolić u tekstu objavljenom u Džeruzalem Postu